Na zimowe wieczory złe, pochmurne i zimne:)
SKŁADNIKI NA CIASTO DYNIOWE
- 400 g dyni
- 250 ml mleka roślinnego
- 220 g mąki kokosowej lub migdałowej
- 190 g miodu
- 3 jajka
- 60 g klarowanego masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli himalajskiej
- szczypta imbiru
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA CIASTA DYNIOWEGO
Spód:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Połącz masło z niecałą mąką i solą. Wyłóż ciasto do formy i mocno ubij. To nic, że się super nie klei – uda się
Nadzienie:
Przygotuj puree z dyni (ugotuj ją do miękkości, odsącz i zblenduj). Wymieszaj w misce mleko, jajka, dynię, miód, 1 łyżkę mąki i przyprawy. Rozprowadź nadzienie na cieście i piecz ok 50 minut.
Daj ciastu ostygnąć i podziel je na 8 kawałków 🙂