• SKŁADNIKI NA CIASTO FERRERO ROCHER

    SPÓD:

    • 100 g daktyli (moczone 15 minut we wrzątku)
    • 20 g miodu
    • 45 g roztopionego oleju kokosowego
    • 80 g posiekanych orzechów laskowych
    • 30 g kakao

    MASA:

    • 2 puszki mleka kokosowego (min. 80% tłuszczu) wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby oddzielić śmietankę kokosową od wody kokosowej – w przepisie używamy jedynie śmietanki
    • 250 g mascarpone
    • 120 g erytrolu lub ksylitol (zmielony w młynku do kawy)
    • 1-2 łyżki żelatyny (rozpuszczona w 1/3 szklanki gorącej wody)
    • 40 g kakao + 20 g do górnej warstwy
    • aromat waniliowy
  • SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA CIASTA FERRERO ROCHER

    Wszystkie składniki poza orzechami blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy orzechy i ugniatamy ciasto dłońmi. Okrągła formę o średnicy 24 cm wykładamy ciastem i wkładamy do lodówki na czas robienia masy.

    Śmietankę kokosową miksujemy z mascarpone, słodzikiem, aromatem i 40 g kakao. Zabieramy kilka łyżek masy do szklanki, gdzie dodajemy dodatkową porcję kakao (to będzie ciemniejsza górna warstwa). Do miski dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy całość łyżką do połączenia się składników. Masę wylewamy na spod i wkładamy do lodówki na 30 minut. Sprawdzamy czy masa wystarczająco zgęstniała i smarujemy ją warstwą ciemniejszą ze szklanki. Całość chłodzimy w lodowce jeszcze godzinę i na reszcie podajemy 🙂

Zobacz również

Naucz się jak jeść abyś już nigdy nie musiała się odchudzać

Loader
Zadzwoń do nasSalon Kosmetyczny