Urodziny, imprezy, spotkania - kro powiedział, że nie da się dietetycznie? :)
Przepis pochodzi ze strony Fit Smerfetka Lifestyle, którą gorąco polecam :)
Całe ciasto jest bezglutenowe i bez cukru -no, oprócz elementów ozdobnych ;)
Urodziny, imprezy, spotkania - kro powiedział, że nie da się dietetycznie? :)
Przepis pochodzi ze strony Fit Smerfetka Lifestyle, którą gorąco polecam :)
Całe ciasto jest bezglutenowe i bez cukru -no, oprócz elementów ozdobnych ;)
BISZKOPT:
DO NASĄCZENIA:
KREM:
Białka ubijamy, następnie dodajemy powoli resztę składników i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Wlewamy do dwóch form wyłożonych papierem i pieczemy 30 minut w 190 stopniach (włączony termoobieg z grzałką dolną).
Kawę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy likier i nasączamy upieczone ciasto z dwóch stron.
Do dużego garnka wlewamy 3 szklanki wody i gotujemy. Gdy woda się zagotuje odstawiamy garnek, nad nim stawiamy drugi mniejszy garnek tak aby nie dotykał wody. Do mniejszego garnka dodajemy żółtka ze słodzikiem i ubijamy przez 10 minut. Następnie wyjmujemy mały garnek z dużego i dalej miksujemy przez 5 minut. Mascarpone miksujemy minutę aby masa nabrała powietrza. Łączymy żółtka z mascarpone używając łyżki, a pod koniec miksera. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, a gdy ostygnie dodajemy do masy. Należy sprawdzać co jakiś czas czy masa nie jest już zbyt gęsta. Całość wkładamy do lodówki na około 20 minut i smarujemy pierwszą i druga warstwę kremem.
Ozdoby na wierzch jakie chcecie 🙂