• SKŁADNIKI NA FIT TORT

    BISZKOPT:

    • 1 szklanka mąki kukurydzianej / ryżowej / jaglanej
    • 1 szklanka erytrytolu (przerobiony w młynku do kawy na pył)
    • 7 jajek
    • 1 łyżka proszku do pieczenia

    DO NASĄCZENIA:

    • 3 duże łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    • 2/3 szklanki wody
    • 2/3 szklanki likieru amaretto lub kawowego

    KREM:

    • 6 żółtek
    • 6 łyżek erytrytolu (przerobiony w młynku do kawy na pył)
    • 750 g mascarpone
    • 1 łyżka żelatyny

     

  • SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA FIT TORTU

    Białka ubijamy, następnie dodajemy powoli resztę składników i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Wlewamy do dwóch form wyłożonych papierem i pieczemy 30 minut w 190 stopniach (włączony termoobieg z grzałką dolną).

    Kawę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy likier i nasączamy upieczone ciasto z dwóch stron.

    Do dużego garnka wlewamy 3 szklanki wody i gotujemy. Gdy woda się zagotuje odstawiamy garnek, nad nim stawiamy drugi mniejszy garnek tak aby nie dotykał wody. Do mniejszego garnka dodajemy żółtka ze słodzikiem i ubijamy przez 10 minut. Następnie wyjmujemy mały garnek z dużego i dalej miksujemy przez 5 minut. Mascarpone miksujemy minutę aby masa nabrała powietrza. Łączymy żółtka z mascarpone używając łyżki, a pod koniec miksera. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, a gdy ostygnie dodajemy do masy. Należy sprawdzać co jakiś czas czy masa nie jest już zbyt gęsta. Całość wkładamy do lodówki na około 20 minut i smarujemy pierwszą i druga warstwę kremem.

    Ozdoby na wierzch jakie chcecie 🙂

Zobacz również

Naucz się jak jeść abyś już nigdy nie musiała się odchudzać

Loader
Zadzwoń do nasSalon Kosmetyczny