• SKŁADNIKI NA GRECKIE STIFADO

    • 400 g wołowiny zrazowej lub polędwicy
    • 200 g małych cebulek dymek
    • 1 duża cebula
    • puszka krojonych pomidorów bez skórki
    • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 1 płaska łyżeczka cynamonu
    • 3 goździki
    • 4 ząbki czosnku
    • 3 gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
    • 4 liście laurowe
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
    • sól, pieprz
  • SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA GRECKIEGO STIFADO

    Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wołowinę pokrój w kostkę, rozgrzej patelnię i partiami obsmaż wołowinę na suchej patelni. Zrumienione mięso przełóż do głębokiego naczynia żaroodpornego z pokrywką. Czosnek i jedną dużą cebulę drobno posiekaj.

    Kiedy zrumienisz ostatnią partię mięsa wlej na patelnię 2 łyżki oliwy, dorzuć posiekaną cebulę i czosnek i smaż przez kilka minut aż zmiękną. Dolej wino, przykryj patelnię i gotuj około 5 minut. Do sosu dodaj pomidory razem z gałką muszkatołową, cynamonem, goździkami, liśćmi laurowymi i rozmarynem. Dopraw solą i pieprzem, a gdy zawartość patelni się zagotuje przelej ją do naczynia z mięsem. Dolej tyle gorącej wody aby mięso było prawie przykryte. Sprawdź smak i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Przykryj naczynie i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę.

    Gdy mięso jest w piekarniku obierz i w całości podsmaż na 2 łyżkach oliwy cebulki dymki do lekkiego zrumienienia. Cebulki przełóż do naczynia z mięsem, a naczynie wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 2 godziny. W razie potrzeby możesz dolewać tyle wody aby mięso było prawie przykryte. Sos powinien być gęsty:)

Zobacz również

Naucz się jak jeść abyś już nigdy nie musiała się odchudzać

Loader
Zadzwoń do nasSalon Kosmetyczny