Zimne, słodkie - czego chcieć więcej :)
SKŁADNIKI NA LODY OWOCOWE
- 2 garści mrożonych owoców (może być jeden gatunek, mogą być mieszane – u mnie najczęściej truskawki, maliny, jagody i banany)
- czubata łyżka mleczka kokosowego z puszki lub masła orzechowego
- dla bardziej wymagających 1-2 łyżeczki erytrolu lub ksylitolu
- ewentualne dodatki: sok z cytryny, kakao lub cynamon
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA LODÓW OWOCOWYCH
Wszystkie składniki umieszczamy w misie malaksera o dużej mocy (ja używam Thermomix’a) i włączamy najwyższe obroty na kilka – kilkanaście sekund. Jeśli nie posiadasz mocnego malaksera poczekaj, aż owoce trochę zmiękną, odsącz je z nadmiaru wody i dopiero wtedy połącz z pozostałymi składnikami i zmiksuj.
Lody podajemy od razu po przygotowaniu 🙂