• SKŁADNIKI NA PIECZONEGO KURAKA

    • kura lub kurczak zagrodowy w całości, wypatroszony, około 2 kilogramowy
    • kilka (4-6) łyżek oliwy z oliwek
    • ulubione zioła i sól (np. papryka w proszku, estragon, suszona pietruszka, rozmaryn, kolendra)
    • cebula
    • kilka ząbków czosnku
    • cytryna
    • pęczek pietruszki lub rozmarynu
    • bataty
  • SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA PIECZONEGO KURAKA

    Kuraka dokładnie umyj i osusz. Obraną cebulę i pozbawioną skórki cytrynę przekrój na ćwiartki, a czosnek obierz z łupinek i lekko zmiażdż trzonem noża. Tak przygotowanymi składnikami oraz pęczkiem świeżych ziół nafaszeruj kurczaka. Możesz związać mu łapki czystym sznurkiem aby nadzienie nie wypadało.

    Z oliwy, suszonych ziół i soli przygotuj marynatę i porządnie natrzyj nią skórę kuraka. Możesz także podważyć skórę i posmarować marynatą również pod skórą, choć ja tego nigdy nie robię. Zawiń gotowego kuraka w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.

    Rozgrzej piekarnik do 190 stopni (z termoobiegiem), umieść kurczaka na blasze lub płaskim naczyniu żaroodpornym i piecz 1,5-2,0 godziny polewając od czasu do czasu powstałym przy pieczeniu sosem.

    Na 30 minut przed końcem pieczenia dorzucam do kuraka pokrojone bataty i jeszcze kilka ząbków zmiażdżonego czosnku.

    Gotowe danie podaję najczęściej z kiszoną kapustą 🙂

Zobacz również

Naucz się jak jeść abyś już nigdy nie musiała się odchudzać

Loader
Zadzwoń do nasSalon Kosmetyczny