Smak pizzy i placka ziemniaczanego w jednym :)
Lepiej smakuje po przestygnięciu niż od razu na gorąco. Jest tak lekka, że łatwo nie zauważyć, że zjadło się już połowę :P
Smak pizzy i placka ziemniaczanego w jednym :)
Lepiej smakuje po przestygnięciu niż od razu na gorąco. Jest tak lekka, że łatwo nie zauważyć, że zjadło się już połowę :P
SPÓD:
SOS:
DODATKI:
Surowego kalafiora należy rozdrobnić za pomocą malaksera lub zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować około 10-15 minut.
Następnie ugotowanego kalafiora odcedzić sitkiem, przepłukać zimną wodą i za pomocą czystej bawełnianej ściereczki odsączyć jak najwięcej wody. Przełożyć do miski i wymieszać z jajkami, startym parmezanem i ziołami. Tak przygotowane ciasto przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować okrągłą pizzę. Piec z termoobiegiem w 200 stopniach przez 20-30 minut do zarumieniania się brzegów.
W tym czasie przygotować sos. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie przez około 2-3 minuty. Dodać passatę oraz przyprawy i smażyć kolejne 5 minut.
Upieczony spód kalafiorowy posmarować sosem pomidorowym, nałożyć plastry pepperoni i rozdrobnioną mozzarellę. Piec kolejne 10 minut.
Nie zjeść całej samemu 🙂
Przepis pochodzi z kolekcji Thermomix.