• SKŁADNIKI NA PIZZĘ Z KALAFIORA

    SPÓD:

    • 50 g startego sera parmezan
    • 600 g kalafiora
    • 2 jajka
    • po łyżeczce suszonego oregano, mielonego czosnku i soli
    • szczypta czarnego mielonego pieprzu

    SOS:

    • 200 g passaty pomidorowej
    • cebula
    • 2 łyżki oliwy
    • ząbek czosnku
    • łyżeczka oregano
    • łyżeczka soli i szczypta czarnego mielonego pieprzu

    DODATKI:

    • kiełbaska pepperoni
    • kulka sera mozzarella
  • SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA PIZZY Z KALAFIORA

    Surowego kalafiora należy rozdrobnić za pomocą malaksera lub zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować około 10-15 minut.

    Następnie ugotowanego kalafiora odcedzić sitkiem, przepłukać zimną wodą i za pomocą czystej bawełnianej ściereczki odsączyć jak najwięcej wody. Przełożyć do miski i wymieszać z jajkami, startym parmezanem i ziołami. Tak przygotowane ciasto przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować okrągłą pizzę. Piec z termoobiegiem w 200 stopniach przez 20-30 minut do zarumieniania się brzegów.

    W tym czasie przygotować sos. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie przez około 2-3 minuty. Dodać passatę oraz przyprawy i smażyć kolejne 5 minut.

    Upieczony spód kalafiorowy posmarować sosem pomidorowym, nałożyć plastry pepperoni i rozdrobnioną mozzarellę. Piec kolejne 10 minut.

    Nie zjeść całej samemu 🙂

     

    Przepis pochodzi z kolekcji Thermomix.

Zobacz również

Naucz się jak jeść abyś już nigdy nie musiała się odchudzać

Loader
Zadzwoń do nasSalon Kosmetyczny