• SKŁADNIKI NA SERNIK ZEBRĘ

    SPÓD:

    •  100g płatków owsianych
    • 100g suszonych daktyli bez pestek
    •  3 łyżki gorzkiego kakao
    •  2 łyżki masła klarowanego

    MASA SEROWA:

    • 600g twarogu półtłustego
    •  200g naturalnego jogurtu
    •  3 jajka
    •  20g budyniu waniliowego bez cukru
    •  130g erytrytolu (lub ksylitolu)
    •  2 łyżki gorzkiego kakao
    •  kilka kropli aromatu waniliowego
    •  1/3 tabliczki gorzkiej czekolady na wierzch
  • SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA SERNIKA ZEBRY

    Namoczone w gorącej wodzie i odsączone daktyle zmiksuj z płatkami owsianymi i rozpuszczonym masłem klarowanym.
    Wyłóż dno blaszki (21 cm średnicy) papierem do pieczenia, ułóż spód z daktyli i wstaw do lodówki na 20 min.

    Zmiksuj składniki masy serowej oprócz kakao na idelanie gładki krem.
    Rozdziel go na pół – do jednej wsyp kakao i dokładnie wymieszaj.
    Następnie wyłóż masę na schłodzony spód – nakładaj naprzemiennie po 3 łyżki masy czarnej i białej idealnie na środek ?
    Piecz około 45 min w 180 stopniach.

    Pozostaw sernik do ostygnięcia z uchylonymi drzwiczkami piekarnika.
    Po ostygnięciu posmaruj wierzch roztopioną, np. w mikrofali, gorzką czekoladą i posyp ulubionymi dodatkami (u mnie borówki i pokruszona gorzka czekolada) 🙂

Zobacz również

Naucz się jak jeść abyś już nigdy nie musiała się odchudzać

Loader
Zadzwoń do nasSalon Kosmetyczny