Lżejsza wersja znanego i kochanego Dakłasa :)
Całe ciasto jest bezglutenowe i bez cukru ;)
Lżejsza wersja znanego i kochanego Dakłasa :)
Całe ciasto jest bezglutenowe i bez cukru ;)
BEZA:
KREM KAWOWY:
Bezy przygotuj na 2-3 dni wcześniej ponieważ tyle czasu będą schły.
Piekarnik nagrzej do 160 stopni C z termoobiegiem. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia, na którym obrysuj niewielki (21-22 cm średnicy) talerz. Białka z odrobiną soli ubij na sztywno. Następnie stopniowo, cały czas ubijając, dodawaj erytrol, a każdą kolejną łyżkę słodzika wsyp dopiero gdy poprzednia partia się rozpuści. Możesz ułatwić sobie to zadania mieląc wcześniej erytrol na cukier-puder. Gdy piana będzie gęsta i błyszcząca dodaj sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i miksuj jeszcze przez minutę. Dodaj posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj łyżką. Pianę rozdziel pomiędzy dwie blachy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni C z termoobiegiem i piec przez 1 godzinę i 30 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw bezy do ostudzenia. Następnie umieść bezy w przewiewnym miejscu – będą schły około 2 doby.
Krem najlepiej jest przygotować tuż przed podaniem tortu. Kawę zalej 2 łyżkami wrzącej wody, wymieszaj i całkowicie ostudź. Mascarpone, śmietankę i słodzik umieść w misie miksera i ubijaj przez ok. 2 minuty, aż krem zwiększy swoją objętość i stanie się puszysty. Dodaj kawę i zmiksuj. Wymieszaj łyżką z pokrojonymi daktylami oraz posiekanymi orzechami. Krem wyłóż na jedną bezę i przykryj drugim krążkiem. Górną bezę możesz oprószyć kakaem 🙂