• SKŁADNIKI NA TORT DACQUOISE

    BEZA:

    • 6 białek
    • 1 szczypta soli
    • 300 g erytrytolu / ksylitolu
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • 50 g orzechów pekan lub włoskich

    KREM KAWOWY:

    • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    • 250 g zimnego mascarpone
    • 200 g zimnej śmietanki 30%
    • 3 łyżki erytrolu / ksylitolu
    • 50 g orzechów pekan lub włoskich
    • 50 g suszonych daktyli
  • SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA TORTU DACQUOISE

    Bezy przygotuj na 2-3 dni wcześniej ponieważ tyle czasu będą schły.

    Piekarnik nagrzej do 160 stopni C z termoobiegiem. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia, na którym obrysuj niewielki (21-22 cm średnicy) talerz. Białka z odrobiną soli ubij na sztywno. Następnie stopniowo, cały czas ubijając, dodawaj erytrol, a każdą kolejną łyżkę słodzika wsyp dopiero gdy poprzednia partia się rozpuści. Możesz ułatwić sobie to zadania mieląc wcześniej erytrol na cukier-puder. Gdy piana będzie gęsta i błyszcząca dodaj sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i miksuj jeszcze przez minutę. Dodaj posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj łyżką. Pianę rozdziel pomiędzy dwie blachy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni C z termoobiegiem i piec przez 1 godzinę i 30 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw bezy do ostudzenia. Następnie umieść bezy w przewiewnym miejscu – będą schły około 2 doby.

    Krem najlepiej jest przygotować tuż przed podaniem tortu. Kawę zalej 2 łyżkami wrzącej wody, wymieszaj i całkowicie ostudź. Mascarpone, śmietankę i słodzik umieść w misie miksera i ubijaj przez ok. 2 minuty, aż krem zwiększy swoją objętość i stanie się puszysty. Dodaj kawę i zmiksuj. Wymieszaj łyżką z pokrojonymi daktylami oraz posiekanymi orzechami. Krem wyłóż na jedną bezę i przykryj drugim krążkiem. Górną bezę możesz oprószyć kakaem 🙂

Zobacz również

Naucz się jak jeść abyś już nigdy nie musiała się odchudzać

Loader
Zadzwoń do nasSalon Kosmetyczny