SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA BEZY BEZ CUKRU
Białka dokładnie oddziel od żółtek i ubijaj mikserem z dodatkiem soli na sztywną pianę. W tym czasie rozdrobnij słodziwo na pył np. moździerzem lub młynkiem do kawy. Po ubiciu piany zwiększ obroty na najwyższe i stopniowo dodawaj słodzik. Następnie powoli dolej ocet i przesianą mąkę ziemniaczaną cały czas ubijając.
Nagrzej piekarnik do 150 stopni (termoobieg) i przygotuj 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Ubitą pianę możesz przełożyć do rękawa cukierniczego lub mocnego worka aluminiowego, skręcić jego górną część i odciąć dolny rożek aby wyciskać piękne zakręcone bezy.
Załadowane blachy wstaw do piekarnika po czym od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni. Piecz bezy około 1,5 godziny i staraj się nie otwierać przez ten czas piekarnika. Na sam koniec wyłącz piekarnik i uchyl lekko jego drzwi do czasu ostygnięcia.
Bezy gotowe:)